Onthulling monument voor RAF-vliegenier te Zoutelande

Zoutelande – Op 4 november 2011 werd tijdens een officiële plechtigheid en onder grote belangstelling een gedenkteken onthuld, aan het fietspad onderaan de duinen aan de achterzijde van Camping Janse. De neefs Matthieu Osté en Han Lous (eigenaar Camping Janse) beiden inwoners van Zoutelande, hebben het initiatief genomen voor het oprichten van het monument toen ze eind 2008 op resten stuitten van het vliegtuig bij het uitgraven van een sloot bij Camping Janse in Zoutelande.

Een aantal jaren later heeft de vondst van de resten van het vliegtuig geleid tot het oprichten van een gedenkteken ter ere van Flying Officer Reginald William James op de plaats waar het vliegtuig neerstortte.

Bij het onderzoek naar de identiteit van het toestel en de bemanning met de hulp van officiële instanties en vrijwilligers werd de familie van de piloot opgespoord. Zijn vrouw en enige zoon bleken inmiddels overleden, maar overige familieleden van hem waren blij verrast met een bericht uit Zoutelande over hun in de Tweede Wereldoorlog omgekomen familielid.

In aanwezigheid van de familie van de in 1944 bij Zoutelande om het leven gekomen RAF Flying Officer Reginald William James is het monument onthuld. Reginald William James is op de Noorderbegraafplaats in Vlissingen begraven.

De plechtigheid was volgens de ceremoniële protocollen, zoals van toepassing bij dergelijke plechtigheden. De familie James was met 15 personen speciaal uit Engeland overgekomen. Ceremoniemeester was Drs. L. Dewitte. Er was een afgevaardigde van de Britse ambassade aanwezig. Hare Majesteit de Koningin werd door haar adjudant, luitenant-kolonel vlieger M.F.J. de Wit, vertegenwoordigd.
De burgemeester van Veere, Drs. R.J. van der Zwaag hield een toespraak en ook enkele veteranen waren aanwezig.

Twee kinderen van de Willibrordusschool uit Zoutelande droegen een gedicht voor. De begeleidende muziek werd gespeeld door een doedelzakspeelster van Interscaldis Pipes and Drums uit Vlissingen en Luctor et Emergo uit Zoutelande. De Last Post en Reveille werd door een hoornblazer van de Kapel Koninklijke Luchtmacht geblazen. Tijdens de Flypast verzorgd door Wings to Victory, zong Ellen Leijnse het nummer
“We’ll meet again” van Vera Lynn. De ceremonie werd afgesloten met Amazing Graze door de doedelzakspeelster van Interscaldis Pipes and Drums.


Op onderstaande site’s is er meer informatie te vinden:Wings to VictoryPZC Stiwot forum Traces of WarOmroep Zeeland (met geluids fragment)Korps Commandotroepen Bevrijdingsmuseum Zeeland